Jdi na obsah Jdi na menu
 


Recepty

Barevný ovocný salát

Ingredience:
10 velkých jahod, 20 kuliček hroznového vína, 1 banán, 1 malá plechovka mandarinek, 1/2 plechovky ananasu, bílý jogurt

Postup přípravy:
Odlejeme šťávu od mandarinek a ananasu (šťáva se může hodit), vše nakrájíme na malé stejné kousky, pak přidáme bílý jogurt (nebo můžeme jen zalít zbylou šťávou) a důkladně promícháme.

 

Kuřecí salát

Ingredience:
300 g Kuřecí prsíčka bez kůže a kostí, 3 ks paprik tří barev, 3 lžíce sterilované kukuřice, 1 ks pórku, 2 ks pomeranče, 0,5 dcl vody, 1 lžička octu, 1 lžička soli, 2 lžičky cukru, 0,5 lžičky pepře, 1 lžíce worčestrová omáčka, 1 lžíce sójové omáčky, 1 ks cibule, 200 g sýru na strouhání, 1 lžička bazalky

Postup přípravy:
Kuřecí nudličky orestujeme na cibulce, přidáme tři papriky nakrájené na nudličky, kukuřici, pórek a nadrobno nakrájený pomeranč.
Směs zalijeme zálivkou z vody, octa, soli, cukru, pepře, worchestru, sojové omáčky a bazalky (i sušené). Salát zamícháme a posypeme strouhaným sýrem. Znovu zamícháme a můžeme podávat.

 

Medovník

Ingredience:
Těsto
- 20 dkg cukru krupice, 20 dkg másla nebo Hery, 2 celá vejce, 2 polévkové lžíce medu, 2 polévkové lžíce mléka, 2 lžičky sody, 50 dkg hladké mouky
Náplň - 1,5 hrnku mléka, 1,5 polévkové lžíce hladké mouky, 1,5 polévkové lžíce solamylu, 1 vanilka, 8 dkg krupice cukru, 20 dkg másla; vše uvaříme, do studeného krému zašleháme 20 dkg másla
Poleva - 30 dkg nahrubo nasekaných ořechů, 8 dkg cukru krupice, 3 polévkové lžíce medu, 12 dkg másla

Postup přípravy:
Těsto - Cukr, tuk, med a mléko rozpustíme v horké vodní lázni do úplného rozpuštění. Poté vmícháme 2 celá vejce (pozor, aby se vejce neuvařila – směs nesmí být příliš horká). Po zchladnutí přidáme mouku se sodou a vypracujeme hladké těsto. Hmotu rozdělíme na 2 stejné porce a vyválíme z nich placky, které dáme (každou zvlášť) na pečící plechy. Jeden z nich můžeme dát ihned do vyhřáté trouby (na cca 180° C) a pečeme cca 15-20 minut. Pozor na druh trouby ! (horkovzdušná cca ± 7 minut.)
Krém - Všechny suroviny (mimo tuk) společně svaříme a po vychladnutí vmícháme tuk-máslo.

Jednu placku vychladlého medovníku pokapeme rumem (či jiným alkoholem nebo likérem), pomažeme krémem a slepíme společně s druhou upečenou plackou medovníku tak, aby ořechová poleva byla nahoře. Nejlepší je nechat medovník uležet zabalený v alobalu a v chladu.